poniedziałek, 22 kwietnia 2013






SKŁADNIKI:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy



SPOSÓB WYKONANIA:
Do miski włożyć drożdże, cukier, 4 łyżki mąki, wlać ciepłą wodę, wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Do drugiej miski włożyć mąkę, dodać sól, wlać wyrośnięty rozczyn i zagnieść miękkie ciasto,dodać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Formę do pizzy wysmarować olejem. Ciasto rozwałkować, tak aby było większe niż forma. Ciasto nałożyć na formę, przy brzegu ułożyć dookoła formy ser mozzarella  i nadmiar ciasta podwinąć pod mozzarellę . Pizzę posmarować sosem i ułożyć dodatki w/g własnego uznania. Piec ok 20 min w 190 stopniach C.

SOS DO PIZZY:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- sól, pieprz
- bazylia
- oregano
- 2 łyżki oleju

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać puszkę pomidorów, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Przez krótką chwilę gotować na małym ogniu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz