Zupa wielkanocna z jajek




SKŁADNIKI:
10 jajek
18 dkg szynki wędzonej
15 dkg kiełbasy cielęco-wieprzowej
cukier puder
ocet


SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka włożyć do dużej miski, rozetrzeć łyżką drewnianą, dodać cukier puder i rozcierać do połączenia się składników. Do masy żółtkowej wlać około 1,30 litra gorącej przegotowanej wody, wlać ocet – tyle aby smak tej zupy był słodko kwaśny. Białka pokroić w paski, szynkę i kiełbasę w kostkę, wszystkie pokrojone składniki włożyć do zupy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyniowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Przepis na ciasto Opium

Ryba w zalewie octowej

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL