środa, 6 marca 2013


SKŁADNIKI:
- 1 kg wątroby wieprzowej
- 8 średnich cebul
- mąka
- sól, pieprz
- cukier
- 3 listki laurowe
- olej
- 1/2 szklanki wody



SPOSÓB WYKONANIA:
Wątrobę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, w razie istniejącej błony usunąć ją. Wątrobę pokroić na kawałki, jeszcze raz osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko ponacinać nożem wierzch wątróbki. Każdy kawałek oprószyć pieprzem, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Cebulę obrać pokroić w pól plasterki, posolić, dodać odrobinę cukru, wymieszać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do usmażonej cebuli dodać listki laurowe i wlać 1/2 szklanki wody, wszystko wymieszać. Na wierzchu cebuli położyć usmażoną wątróbkę, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu ok 10 min. Wątróbkę posolić na talerzu w/g własnego uznania.

0 komentarze:

Prześlij komentarz