piątek, 15 marca 2013


SKŁADNIKI:
- 1 kg żołądków drobiowych
- 3 marchewki średniej wielkości
- 1 - 2 kostki rosołowe
- 1 łyżka przyprawy do flaczków
- 2 – 3 listki laurowe
- 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- pieprz



SPOSÓB WYKONANIA:
Żołądki oczyścić, wypłukać, pokroić na paseczki i włożyć do garnka. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać kostki rosołowe, przyprawę do flaczków, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek. Gotować do czasu aż żołądki będą miękkie. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać do flaczków i zagotować. Flaczki do smaku popieprzyć.

1 komentarze: