czwartek, 28 lutego 2013



SKŁADNIKI:
- 7 plastrów wołowiny na zrazy
- 7 łyżeczek musztardy
- 7 plastrów parzonego boczku
- ogórek kiszony pokrojony w kawałki
- cebula pokrojona w talarki
- sól, pieprz, słodka papryka
- oliwa


SPOSÓB WYKONANIA:
Wołowinę zbić tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdym plastrze rozsmarować musztardę, posolić,  doprawić pieprzem i papryką. Na jednym z końców każdego plastra ułożyć boczek, ogórka i cebulę. Mięso zwinąć, rozpoczynając od końca z dodatkami. Po zwinięciu w roladkę, każdy kawałek obwijamy białą nitką lub spinamy wykałaczkami, aby zabezpieczyć roladki przed rozwinięciem podczas smażenia. Na patelni rozgrzać oliwę, zrazy smażyć z każdej strony na złoto. Następnie podlać mięso wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Potrwa to około godziny, w zależności od jakości wołowiny, może to trwać i dłużej. W razie potrzeby podlać wodą. Podczas duszenia powstanie pyszny, ciemny sos, który możemy zagęścić miksturą przygotowaną z łyżki mąki wymieszanej ze 100 ml zimnej wody. Sos doprawiamy na koniec duszenia solą, pieprzem i papryką do smaku. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz