Placki ziemniaczane



SKŁADNIKI:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- jedna cebula
- ząbek czosnku
- 6-7 łyżek mąki
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta
- olej do smażenia



SPOSÓB WYKONANIA:
Ziemniaki trzemy na tarce na drobnych oczkach lub mielimy przez maszynkę. Cebulę oraz czosnek również mielimy. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę a następnie całość doprawiamy do smaku solą (lub vegetą) i pieprzem. Na patelni podgrzewamy olej i nakładamy ciasto ziemniaczane. Smażymy tak długo aż placki ziemniaczane nabiorą rumieńców. Można podawać ze śmietaną i cukrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyniowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Przepis na ciasto Opium

Ryba w zalewie octowej

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL