Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 28 lutego 2013

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego



SKŁADNIKI:
- 2 średnie cukinie
- 1 kg mięsa mielonego
- kilogram pomidorów lub koncentrat pomidorowy
- duża cebula
- mozzarella
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szkl mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- 3 ziemniaki



SPOSÓB WYKONANIA:
Na patelni podsmażamy mięso mielone. Solimy lekko. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy pokrojoną: cebulę i pomidory. Możemy lekko podlać wodą i dusimy ok. 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy beszamel. Masło z mąką smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż zgęstnieje nieco. Cukinie (takie średniej wielkości) myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw mięso mielone, sos pomidorowy, następnie cukinię, ziemniaki, ponownie mięso mielone. Następnie układamy pokrojoną na plastry mozzarellę, polewamy wszystko beszamelem. Pieczemy naszą zapiekankę około 40 minut w temperaturze180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz