czwartek, 28 lutego 2013


SKŁADNIKI:
- boczek wędzony (ok. 15 dkg)
- mięso (ok. 1/2 kg)
- 4 buraczki (ok. 50 dkg)
- 1 marchewka (ok. 15 dkg)
- 1 pietruszka (ok. 10 dkg)
- 1 cebula
- 4 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka fasoli białej
- 3 kostki rosołowe
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka octu lub 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, maggi
- śmietana do zup



SPOSÓB WYKONANIA:
Zagotować 2,5 litra wody w garnku. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i gotować. Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki - obrać, umyć i  pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W/w warzywa wrzucić do gotującego się mięsa. Ugotować wcześniej buraczki, po ostudzeniu zetrzeć na tarce i dodać do garnka. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do pozostałych składników aby nadał smak wędzonki. Dodać kostki rosołowe, 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny (można też dodać kwasek cytrynowy) dla zakwaszenia. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Gotować aż zakipi. Dodać białą fasolkę z puszki. Można też dzień wcześniej namoczyć fasolę i ugotować. Zupę zabielić śmietaną.

0 komentarze:

Prześlij komentarz