Fasolka po bretońsku - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 28 lutego 2013

Fasolka po bretońsku



SKŁADNIKI:
- 40 dkg fasoli Jaś
- 30 dkg kiełbasy
- 20 dkg cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 dkg koncentratu pomidorowego (1 mały słoiczek)
- 3 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
- przyprawa w płynie Maggi
- sól, pieprz, majeranek


SPOSÓB WYKONANIA:
Fasolkę Jaś opłukać, zalać zimną wodą (około 1 litra) i zostawić w niej na noc. Na drugi dzień ugotować w tej wodzie fasolkę do miękkości (gotować na małym ogniu pod przykryciem). Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliwek. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do ugotowanej fasolki dodać usmażoną kiełbasę z cebulą. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozmieszać w 1 ½ szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki. Wszystko zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu, a następnie zdjąć z ognia. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku. Gotową fasolkę podawać na gorąco z dodatkiem świeżych bułeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz