Torcik Misio - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 28 lutego 2013

Torcik Misio



SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
6 jajek
- 1 szklanka cukru

- 1 czubata szklanka mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- aromat śmietankowy



SPOSÓB WYKONANIA BISZKOPTU:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy, gdy ubiją sie dodajemy po jednym żółtku dalej mieszając mikserm, potem dodajemy cukier i aromat. Na koniec dodajemy mąki i proszek ale już mieszamy łyżką drewnianą. Wlewamy biszkopt do formy w kształcie misia i pieczemy ok. 35 min w temp. 180 stopni. Należy upiec 2 biszkopty i przekroić je na pół. Biszkopty można nasączyć spirytusem rozcieńczonym z wodą i sokiem z cytryny.


SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka 250g masła śmietankowego
- 1 opakowanie masła roślinnego 250g
- aromat śmietankowy
- barwniki


SPOSÓB WYKONANIA MASY: 
Jajka ubijamy na parze wraz z cukrem, gdy je ubijemy dodajemy ciepłe masło i to ciągle miksujemy na puszystą masę. Na koniec dodajemy aromat. Masę rozdzielamy na kilka warstw w zależności ile chcemy zrobić kolorów. Aby zabarwić masę dodajrmy specjalne barwniki spożywcze które są do kupienia w sklepach spożywczych. Aby zrobić masę brązową należy dodać kakao.




* Uczestniczka konkursu przesyłając ten przepis w ramach konkursu i  akceptując jego regulamin wyraziła zgodę na publikację tego przepisu na blogu lowca-smaku.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz