czwartek, 28 lutego 2013



SKŁADNIKI: 
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g sera białego
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 małe jajko
- Cukier gruby kryształ lub zwykły z cukierniczki



SPOSÓB WYKONANIA:
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty, tak aby powstało 20 elementów. Ser biały ugniatamy widelcem na talerzu, dodajemy żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko razem ugniatamy widelcem uzyskując gładką żółciutką konsystencję. Łyżeczką nakładamy masę na 10 kwadratów, a następnie przykrywamy je pozostałymi. Zlepiamy boki palcami lub za pomocą widelca. Nacinamy od góry ostrym nożem małe paski. Smarujemy rozbyrdanym wcześniej jajkiem i posypujemy cukrem.
Brytfannę smarujemy delikatnie margaryną i układamy na niej placuszki zachowując małe odstępy. Pieczemy ok 25 minut. Proponuję wstawić drożdżóweczki do nienagrzanego piekarnika, dzięki czemu ładnie się zarumienią i szybciej będą gotowe.


* Uczestniczka konkursu przesyłając ten przepis w ramach konkursu i  akceptując jego regulamin wyraziła zgodę na publikację tego przepisu na blogu lowca-smaku.blogspot.com

0 komentarze:

Prześlij komentarz