Torcik bezowy dacquoise z orzechami - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 28 lutego 2013

Torcik bezowy dacquoise z orzechami


SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek
- 300g drobnego cukru + dwie łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu winnego (najlepiej białego)
- szczypta soli



SPOSÓB WYKONANIA BEZY:
Przygotuj papier do upieczenia bezy. Od dna tortownicy (ok 24cm średnicy) odrysuj dwa koła i ułóż papier na blaszkach. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Białka włóż do miski i wsyp szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę, dodaj 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypuj po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Gdy już jest ubite, podziel na dwie części i wyłóż na przygotowany papier.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 -150 stopni i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na noc do wystygnięcia.

SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 150g kajmaku (ok 1/3 z puszki 400 g)
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 

SPOSÓB WYKONANIA KREMU:
Do miski włóż serek mascarpone i  śmietanę, razem ubijaj. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru.  Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić kajmak, następnie przygotowany krem. Na krem posypać posiekane orzechy i przykryć drugim krążkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz