Pączki własnej roboty - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 28 lutego 2013

Pączki własnej roboty


SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mąki
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru kryształu
- 6 żółtek
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- szczypta soli
- marmolada różana
- olej do smażenia



SPOSÓB WYKONANIA:
Drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem, łyżką mąki i 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 min. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru. Masło stopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, sól i utarte żółtka. Wlać rozczyn, spirytus i resztę mleka. Wyrobić ciasto, gdyby było zbyt gęste dodać trochę letniego mleka. Kiedy ciasto odstaje od rąk dodać masło i ponownie wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć marmoladę, uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać olej, smażyć pączki z obydwu stron na złoty kolor. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz