czwartek, 28 lutego 2013



Placek po węgiersku to potrawa składająca się z placków ziemniaczanych oraz gulaszu.

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- jedna cebula
- ząbek czosnku
- 6-7 łyżek mąki
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta
- olej do smażenia


SPOSÓB WYKONANIA PLACKÓW:
Ziemniaki trzemy na tarce na drobnych oczkach lub mielimy przez maszynkę. Cebulę oraz czosnek również mielimy. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę a następnie całość doprawiamy do smaku solą (lub vegetą) i pieprzem. Na dużej patelni o średnicy 32 cm podgrzewamy olej i nakładamy ciasto ziemniaczane. Smażymy tak długo aż placki ziemniaczane nabiorą rumieńców.

SKŁADNIKI NA GULASZ:
-  50 dkg mięsa gulaszowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- przecier pomidorowy (słoik około 20 ml)
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, papryka ostra

SPOSÓB WYKONANIA GULASZU:
Mięso gulaszowe kroimy w kostkę i kładziemy na patelnię by się troszkę podsmażyło. W międzyczasie siekamy czosnek i kroimy cebulę w kostkę, którą dokładamy do mięsa.  Gdy mięso się smaży możemy pokroić paprykę w kostkę.  Kolejnym składnikiem jest marchewka, która należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do garnka nalewamy tyle wody by zakryła mięso. Wodę zaczynamy gotować z mięsem, czosnkiem, cebulą oraz marchewką. Po upływie 30-40 minut dodajemy paprykę i przecier pomidorowy. Gulasz gotujemy aż mięso zmięknie około 1,5 godziny. Pod koniec dodajemy sól, paprykę ostrą. Do garnuszka nalewamy troszkę wody i rozrabiamy w niej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, gdy się wymiesza zaprawiamy gorącym sosem. Dolewamy mąkę do gulaszu i gotujemy jeszcze kilka chwil.

Po usmażeniu placka, do środka nakładamy gulasz i zwijamy go. Na wierzch można polać jeszcze gulaszem. Można podawać ze śmietaną.

0 komentarze:

Prześlij komentarz