Pierogi z serem - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 28 lutego 2013

Pierogi z serem



SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 duże lub 2 małe jajka
- sól



SPOSÓB WYKONANIA CIASTA:
Ciasto na pierogi z serem robimy takie samo jak na knedle, ponieważ jest delikatniejsze od tradycyjnego. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę albo praskę. Wszystkie składniki zagnieść. Należy szybko zagniatać aby ciasto się nie lepiło, a ciągłe podsypywanie mąki spowoduje że ciasto zrobi się twarde.Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki za pomocą foremki do pierogów lub szklanką. Wkładamy do środka farsz z sera, zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na wierzch.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
- ser biały około 0,75 kg
 - 2-3 łyżki śmietany
- jajko
- cukier waniliowy
- cukier do smaku 

SPOSÓB WYKONANIA FARSZU:
Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz