SKŁADNIKI:
- 3 – 4 buraki
- pęczek włoszczyzny
- kawałek boczku
- 2 ząbki czosnku
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy, ziele angielskie
- Vegeta, sól, pieprz, cukier
SPOSÓB WYKONANIA BARSZCZU:
Włoszczyznę oczyścić, zalać ok 2 l. wody, dodać boczek, 3 listki laurowe, 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego oraz czosnek. Doprawić Vegetą i zagotować. Buraki obrać pokroić w plastry dołożyć do wywaru. Warzywa gotować do miękkości. Dla wyrazistości koloru można dołożyć startego surowego buraka, już po zestawieniu garnka z ognia. Barszcz przecedzić przez sito, doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem.
SKŁADNIKI:
- 80 dkg mięsa (np. łopatki lub karkówk)
- 80 dkg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- sól, pieprz, Vegeta
- przyprawa do potraw z kapusty
SPOSÓB WYKONANIA KROKIETÓW:
Mięso ugotować w wodzie z 1/2 łyżki Vegety, ostudzić i zmielić . Kapustę
kiszoną ugotować ostudzić odcisnąć wodę i drobno posiekać. Cebulę pokroić w
kostkę , zeszklić na oleju. Do kapusty dodać cebulę, przyprawę do kapusty,
wymieszać. Połączyć kapustę z mięsem, doprawić solą i pieprzem.
SKŁADNIKI:
- ok. 1/2 l mleka
- mąki tyle aby ciasto było bardzo luźne
- jajko
- sól
NALEŚNIKI NA KROKIETY:
Wszystkie składniki wymieszać i smażyć placki. Na każdy placek nałożyć
trochę farszu i zwinąć jak gołąbek. Każdy krokiet zamaczać w rozbełtanym jajku i
obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na oleju , podawać z
barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz