czwartek, 28 lutego 2013



SKŁADNIKI:
- 3 – 4 buraki
- pęczek włoszczyzny
- kawałek boczku
- 2 ząbki czosnku
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy, ziele angielskie
- Vegeta, sól, pieprz, cukier



SPOSÓB WYKONANIA BARSZCZU:
Włoszczyznę oczyścić, zalać ok 2 l. wody, dodać boczek, 3 listki laurowe, 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego oraz czosnek. Doprawić Vegetą i zagotować. Buraki obrać pokroić w plastry dołożyć do wywaru. Warzywa gotować do miękkości. Dla wyrazistości koloru można dołożyć startego surowego buraka, już po zestawieniu garnka z ognia. Barszcz przecedzić przez sito, doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem.

SKŁADNIKI: 
- 80 dkg mięsa (np. łopatki lub karkówk)
- 80 dkg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- sól, pieprz, Vegeta
- przyprawa do potraw z kapusty

SPOSÓB WYKONANIA KROKIETÓW:
Mięso ugotować w wodzie z 1/2 łyżki Vegety, ostudzić i zmielić . Kapustę kiszoną ugotować ostudzić odcisnąć wodę i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na oleju. Do kapusty dodać cebulę, przyprawę do kapusty, wymieszać. Połączyć kapustę z mięsem, doprawić solą i pieprzem.


SKŁADNIKI:
- ok. 1/2 l mleka
- mąki tyle aby ciasto było bardzo luźne
- jajko
- sól
NALEŚNIKI NA KROKIETY:
Wszystkie składniki wymieszać i smażyć placki. Na każdy placek nałożyć trochę farszu i zwinąć jak gołąbek. Każdy krokiet zamaczać w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na oleju , podawać z barszczem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz