wtorek, 26 lutego 2013


SKŁADNIKI: 
- 4 piersi kaczki
- 4 jabłka – szara reneta
- sól, pieprz
- listki laurowe
- oliwa z oliwek


SPOSÓB WYKONANIA:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę ponacinać. Mięso posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Następnie każdy filet obłożyć 4 – 5 listkami laurowymi, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na całą noc. Mięso oczyścić z liści laurowych i podsmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać połowę jabłek, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec do momentu aż mięso będzie miękkie, czas od czasu podlewać mięso sosem powstałym podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia dodać pozostałe jabłka.

0 komentarze:

Prześlij komentarz