czwartek, 28 lutego 2013



SKŁADNIKI:
- ok. 60dkg dowolnych grzybów

Do słoika:
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- liść laurowy
- kilka ziaren gorczycy
- plasterek cebuli
- 2 plasterki marchwi

Zalewa:
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu 10%
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżki soli


SPOSÓB WYKONANIA:
Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Wodę zagotować i posolić, następnie włożyć grzyby i dodać kilka kropel octu 10%. Wymieszać i gdy się zagotują, gotować jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić. Do słoików włożyć przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, plasterek cebuli i dwa plasterki marchwi. Następnie przełożyć grzyby. Do garnka wlać wodę, ocet, cukier i sól. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać grzyby. Zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Składniki wystarczają na ok. 5 słoiczków po 200ml.

0 komentarze:

Prześlij komentarz