Kopytka



SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 duże lub 2 małe jajka
- sól



SPOSÓB WYKONANIA:
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę albo praskę. Wszystkie składniki zagnieść. Należy szybko zagniatać aby ciasto się nie lepiło, a ciągłe podsypywanie mąki spowoduje że kopytka zrobią się twarde. Uformować wałki i pokroić na skośne paseczki. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kopytka na wrzącą wodę i wyjąć po wypłynięciu na wierzch. Podawać można z sosem, ze śmietaną, z cukrem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyniowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Przepis na ciasto Opium

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL