Pleśniak pod kożuszkiem z bezy - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 28 lutego 2013

Pleśniak pod kożuszkiem z bezy



SKŁADNIKI:
- 4jaja
- 3 szklanki mąki
- 1szklanka cukru ( do ubijania piany z białek)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g miękkiej margaryny lub masła
- 1 kg jabłek i 300 g malin do zrobienia własnego zastępczego dżemu
- 6-7 łyżek cukry do jabłek



SPOSÓB WYKONANIA:
Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia ich w plasterki. Obrane i pokrojone wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i kilka łyżek wody ok 4-5. Od czasu do czasu mieszamy. Miękkie i uprażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia, od razu dodajemy do nich wszystkie maliny i mieszamy do momentu otrzymania jednolitej i różowawej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Ubić białka na sztywno z cukrem. ( Aby białka nam nie klapły, należy stopniowo je ubijać zwiększając obroty, cukier dodajemy stopniowo, nie wszystko na raz). Żółtka zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz margaryną. Cisto podzielić na 3 części, jedną z nich połączyć z kakao. Do wysmarowanej tłuszczem formy zetrzeć na tarce jedną z białych części ciasta. Dodać nasz wystudzony domowy dżemik. Zetrzeć na to ciemną część ciasta. Na tą warstwę wykładamy nasze ubite białka, na białka natomiast ścieramy ostatnią część białego ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut. 

* Uczestniczka konkursu przesyłając ten przepis w ramach konkursu i  akceptując jego regulamin wyraziła zgodę na publikację tego przepisu na blogu lowca-smaku.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz