czwartek, 28 lutego 2013



SKŁADNIKI:
- 80 dkg mięsa - szynki
- przyprawa do wieprzowiny
- po 1 małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
- 1 cebula
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- nie pełne pół łyżeczki curry
- 130 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżka mąki przennej



SPOSÓB WYKONANIA:
Szynkę pokroić w plastry, rozbić oprószyć przyprawami według uznania i podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć na talerz. Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w paski kolorową paprykę. Chwilę smażyć, czas od czasu mieszając, następnie wlać ok 300 ml bulionu sporządzonego z kostki rosołowej, dodać zioła prowansalskie, curry, paprykę słodką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyć podsmażone mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną. Zagotować.

0 komentarze:

Prześlij komentarz