Pierogi ruskie - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 28 lutego 2013

Pierogi ruskie



 SKŁADNIKI NA CIASTO: 
- 4 szklanki mąki
-2 jajka
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3/4 szklanki letniej wody



SPOSÓB WYKONANIA: 
Przepis na ok 80 pierogów.  Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto na kilka części. Każdą część rozwałkować i wycinać krążki na pierogi. Można wycinać szklanką lub specjalną formą do pierogów. Do środka włożyć farsz i dobrze zlepić. Zagotować w garnku wodę do której dodajemy trochę soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy. Wyjmujemy jak wypłyną na wierzch. Po ugotowaniu można również smażyć na patelni. Można podawać ze śmietaną lub z cebulką.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 25 dkg twarogu
- sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA FARSZU:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu ugniatamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie wrzucamy cebulkę i twaróg do ziemniaków i wszystko mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz