SKŁADNIKI:
2 puszki tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
sól
żelatyna
SPOSÓB WYKONANIA:Marchewkę, pietruszkę i seler obrać wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek, posolić do smaku. Gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa są miękkie, wyjąć je łyżką cedzakową, a do wywaru wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Marchewkę wykorzystać do dekoracji. Do jednej filiżanki włożyć pół puszki odsączonego groszku, a do drugiej pół puszki odsączonej kukurydzy, zalać wcześniej przygotowanym wywarem z żelatyną. Odstawić do ścięcia się galaretki. Następnie do filiżanek z kukurydzą i groszkiem włożyć odsączonego tuńczyka i ponownie zalać galaretką. Odstawić do ścięcia się galaretki. Do filiżanki w której na dnie jest groszek, wsypać na tuńczyka odsączoną kukurydzę, a do drugiej filiżanki groszek. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz