SKŁADNIKI:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
500 g serka Mascarpone
250 g serka Ricotta fresca
3 jajka
1 biała czekolada
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 filiżanka świeżo zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej i całkowicie wystudzonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać stopniowo obydwa serki i ucierać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, schłodzoną. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć w tortownicy i polać je kawą aby nasiąkły. Na biszkopty nałożyć masę serową i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C ok 1 godz. Po upieczeniu pozostawić na 10 min w wyłączonym piekarniku. Po ostygnięciu górę sernika posypać startą białą czekoladą lub cukrem pudrem.
Wygląda przepysznie - drukuje i jutro będzie robiony ;)
OdpowiedzUsuńMmm, musiał rozpływać się w buzi... :)
OdpowiedzUsuń