Frykasy po kaszubsku - ŁOWCA SMAKU

sobota, 8 lutego 2014

Frykasy po kaszubsku




SKŁADNIKI:

 1/2 kurczaka
 włoszczyzna
 przyprawy do rosołu
 2 woreczki ryżu
 2 łyżki masła
 2 łyżki mąki
 2 łyżki śmietany 18 %
 2 żółtka
 sok z połówki cytryny
 1 łyżeczka cukru
 garść rodzynek ( ok 10 dag )





SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z kurczaka i włoszczyzny oraz przypraw ugotować rosół. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić. Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu. W garnku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać rózgą. Smażyć ok minuty, następnie wlać nie cały litr rosołu i dokładnie wymieszać, chwilę gotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, jeżeli sos wyszedł za gęsty dolać rosołu. Śmietanę połączyć dokładnie z żółtkami i wlać do sosu, wymieszać ( już nie gotować ) dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać na koniec dodać odsączone z wody rodzynki. Podawać z ryżem i z kurczakiem z rosołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz