SKŁADNIKI:
1/2 kurczaka
włoszczyzna
przyprawy do rosołu
2 woreczki ryżu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 18 %
2 żółtka
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cukru
garść rodzynek ( ok 10 dag )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z kurczaka i włoszczyzny oraz przypraw ugotować rosół. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić. Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu. W garnku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać rózgą. Smażyć ok minuty, następnie wlać nie cały litr rosołu i dokładnie wymieszać, chwilę gotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, jeżeli sos wyszedł za gęsty dolać rosołu. Śmietanę połączyć dokładnie z żółtkami i wlać do sosu, wymieszać ( już nie gotować ) dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać na koniec dodać odsączone z wody rodzynki. Podawać z ryżem i z kurczakiem z rosołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz