SKŁADNIKI:
80 dkg szynki
30 dkg pieczarek
1 cebula
250 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżki majeranku
2 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
150 ml śmietany słodkiej
SPOSÓB WYKONANIA:
Mięso wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na plastry i oprószyć solą, pieprzem. Smażyć na rumiano z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Mięso przełożyć z patelni na talerz. Do pozostałego tłuszczu po smażeniu mięsa dodać masło i posiekaną cebulę i smażyć. Kiedy się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki i smażyć całość ok 5 min, czas od czasu mieszając. Po tym czasie dodać podsmażone mięso,podlać bulionem, dodać majeranek, listki laurowe i ziele angielskie, całość wymieszać i dusić ok 30 min. Po tym czasie sos zagęścić mąką, wlać śmietanę, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Mniam! :)
OdpowiedzUsuń