Szybki sernik - ŁOWCA SMAKU

wtorek, 23 kwietnia 2019

Szybki sernik



Składniki:
- 1 kg twarogu
- 1 szklanka cukru
- 20 dag miękkiego masła
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 aromat cytrynowy
- 2 łyżki cukru pudru


Sposób wykonania:
1. Twaróg przemielić 3 razy.
2. Masło roztopić i ostudzić.
3. Do miski włożyć zmielony ser, roztopione masło, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i aromat. Wszystko zmiksować.
4. Białka ubić z cukrem pudrem.
5. Ubitą pianę przełożyć do masy serowej i wymieszać dokładnie łyżką.
6. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik ten najlepiej piec na noc.

Pieczenie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy 20 minut.
2. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 30 minut.
3. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
4. Następnie wyłączamy piekarnik a ciasto zostaje w środku do samego rana.
5. Nie wolno otwierać drzwiczek od piekarnika do samego rana ani w trakcie pieczenia.

Dzięki zmniejszaniu temperatury sernik nie opada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz