wtorek, 14 kwietnia 2015



SKŁADNIKI:
1 puszka tuńczyka w oleju
1/2 puszki mieszanki warzywnej meksykańskiej
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
100 g sera żółtego startego na tarce
3 większe korniszony pokrojone w kostkę
2 łyżki ziaren słonecznika
majonez
sól, pieprz

Do dekoracji :
1 puszka kukurydzy
chipsy Chipsletten
natka pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 pomidorki koktajlowe
4 czarne oliwki



SPOSÓB WYKONANIA:
Składniki sałatki łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem mieszamy. Na płaskim talerzu robimy niewielki kopczyk z sałatki i obsypujemy go kukurydzą. Następnie układamy chipsy jako płatki słonecznika. Posiekany koperek sypiemy przy płatkach. Słonecznik dekorujemy biedronkami zrobionymi z pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek oraz natki pietruszki.

2 komentarze:

  1. mam w swoich zbiorach zupełnie inny przepis na sałatkę słonecznik" Twój pomysł bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka wygląda świetnie, bardzo ciekawy pomysl :) Jako, że lubię tuńczyka z miłą chęcią wykorzystam przepis! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń