wtorek, 14 kwietnia 2015



SKŁADNIKI:

Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
szczypta soli
letnia woda

Farsz
2 puszki tuńczyka w oleju
150 g świeżych liści szpinaku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
pieprz
100 g sera Feta



SPOSÓB WYKONANIA:
Na patelni rozgrzać masło, włożyć umyte i osuszone liście szpinaku i smażyć na wolnym ogniu mieszając. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po krótkiej chwili dodać pokrojony w drobną kostkę ser Feta. Wszystko razem wymieszać, chwilę smażyć i odstawić do ostygnięcia. Gdy szpinak jest zimny, wymieszać go z odsączonym tuńczykiem. Popieprzyć do smaku.

Składniki ciasta połączyć i wyrabiać aż będzie gładkie i sprężyste. W czasie wyrabiania ciasta, w razie potrzeby można dodawać wody lub mąki. Na stolnicy rozwałkować cisto dość cienko i szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i zlepiać pierożki. Gotować na parze ok 15 min. Koszyczek do gotowania na parze, przed ułożeniem na nim pierożków posmarować olejem. Pierożki podawać zaraz po ugotowaniu, smakują dobrze z dodatkiem sosu chilli.

0 komentarze:

Prześlij komentarz