Pieczeń rzymska z jajkiem - ŁOWCA SMAKU

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Pieczeń rzymska z jajkiem



SKŁADNIKI:
1 kg wieprzowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka
6 jajek
pęczek świeżej pietruszki lub 2 łyżki suszonej
1 łyżeczka vegety
0,5 pół łyżeczki majeranku
2 duże łyżki kaszy manny
sól, pieprz



SPOSÓB WYKONANIA:
4 jajka ugotować na twardo. Mięso przemielić przez maszynkę, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Następnie dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 surowe jajka, 2 łyżki kaszy i namoczoną w mleku bułkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rękoma. Mięso podzielić na dwie części. Keksówkę natłuścić i posypać bułką tartą. Wyłożyć jedną część mięsa, na to ułożyć wzdłuż 4 jajka ugotowane na twardo i przykryć drugą częścią mięsa. Pieczeń piec przez ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Przez pierwsze 45 minut mięso przykryć folią aluminiową. Po 45 minutach ściągnąć folię i piec bez niej.

1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Moja mama zawsze robiła taką pieczeń jak byłam mała i sentyment pozostał :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń