niedziela, 5 kwietnia 2015



SKŁADNIKI SUCHE:
2 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

SKŁADNIKI MOKRE:
2 duże jajka
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka lub jogurtu do picia

DODATKI:
maliny
cukier puder



SPOSÓB WYKONANIA:
Z podanych składników można wykonać 12 dużych muffinek. W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche, a w drugim wszystkie składniki mokre. Wymieszane składniki mokre wlać do suchych i lekko mieszać do połączenia składników. Jeżeli macie mrożone maliny to wrzućcie je do ciasta bez rozmrażania. Ja używałam świeżych więc do foremek na spód nakładałam ciasto, następnie kładłam maliny i ponownie ciasto. Piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

3 komentarze: