niedziela, 4 stycznia 2015

ciastka kruche

SKŁADNIKI:
400 g mąki
180 g masła
180 g cukru pudru
2 żółtka
2 opakowania cukru waniliowego
2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany



SPOSÓB WYKONANIA:
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem do białości. Dodać żółtka i ucierać dalej, stopniowo dodawać mąkę, na końcu śmietanę. Jeżeli ciasto jest za twarde to dodać śmietanę, jeżeli za bardzo klei się do rąk, to dodać mąki. Ciasto wkładać partiami do maszynki do mielenia mięsa i wyciskać ciasteczka przez odpowiednią nakładkę. Powstałe w ten sposób długie ciasteczkowe pasma, kroić na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze - 200 stopni C.

1 komentarze: