Dorsz po kapitańsku - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 1 stycznia 2015

Dorsz po kapitańsku

pizza z dorsza

SKŁADNIKI:
1 kg fileta z dorsza
80 dkg pieczarek
3 średniej wielkości cebule
śmietana 18%
20 dkg sera żółtego
sól, pieprz
bułka tarta
mąka
szczypta cukru
olej
natka pietruszki
ketchup



SPOSÓB WYKONANIA:
Z dorsza zdjąć skórę, wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć. Filety pokroić na porcje, panierować w bułce tartej wymieszanej z mąką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki, smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy woda wyparuje posolić i popieprzyć do smaku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju, gdy będzie miękka doprawić VEGETĄ, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Pieczarki i cebulę smażyć osobno, połączyć je razem po usmażeniu. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na blasze do pieczenia ciasta posmarowanej olejem, ułożyć porcje dorsza, na każdą porcję nałożyć pieczarki z cebulą, następnie po łyżce gęstej kwaśnej śmietany i posypać startym żółtym serem i natką pietruszki. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach C do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać z ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz