czwartek, 6 listopada 2014



SKŁADNIKI:
opakowanie makaronu rurki
2 cebule
sól, pieprz
3-4 ząbki czosnku
olej
60 dkg mięsa mielonego
jajko
zioła prowansalskie
3 łyżki bułki tartej
2 puszki pomidorów krojonych
cukier



SPOSÓB WYKONANIA:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Jedną cebulę dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać 2 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę mięsną. Formować z niej małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć z wszystkich stron na oleju. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory z puszki w raz z zalewą. Zagotować, przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku oraz ziołami prowansalskimi. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Włożyć do niego pulpeciki. Podawać makaron polany sosem z pulpecikami, można posypać startym parmezanem i posiekaną bazylią.

0 komentarze:

Prześlij komentarz