niedziela, 23 listopada 2014



SKŁADNIKI:
1 kg ładnej łopatki wieprzowej
sól peklowana

siatka wędliniarska

ZALEWA:
2 l wody
2 łyżki przypraw (np. majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, rozmaryn )
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki VEGETY
1 łyżka maggi
1/4 szklanki zwykłej soli



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

I DZIEŃ
Mięso wypłukać, oczyścić, ponakłuwać nożem, natrzeć solą peklowaną, włożyć do garnka z wodą ( 2 l ) tak, żeby szynka była pod wodą. Pozostawić szynkę w wodzie na 24 godziny.

II DZIEŃ
Po 24 godz. wyciągnąć szynkę z wody, a wodę wylać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować. W międzyczasie mięso włożyć do siatki. Jak zalewa się zagotuje wsypać do niej 1/4 szklanki zwykłej soli. Do gotującej się zalewy włożyć mięso tak, aby całe było przykryte zalewą. Gotować 25 min. Pozostawić na dzień następny mięso w zalewie do ostygnięcia.

III DZIEŃ
Wyjąć mięso z zalewy. Zagotować zalewę i włożyć mięso do gotującej się zalewy. Gotować 30 min. Pozostawić na dzień następny do ostygnięcia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz