wtorek, 11 listopada 2014



SKŁADNIKI NA BISZKOPT CIEMNY:
6 jajek
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki tortowej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA KREM:
1/2 l śmietany kremówki 36%
2 śmietan-fiksy
1/2 puszki kajmaku
1 cukier waniliowy

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
8 dkg margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao

20 dkg słonecznika łuskanego



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dalej, dodawać porcjami cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodawać małymi porcjami zmieszane obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać olej, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C ok 30 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min i ciasto wyjąć z blachy. Gdy przestygnie przeciąć na 2 blaty.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i śmietan-fiksami. Na końcu dodać kajmak i delikatnie wymieszać.

Na jeden blat biszkoptu wyłożyć krem, przykryć go drugim blatem a górę ciasta polać polewą i posypać słonecznikiem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY:
Wszystkie składniki włożyć do garnka i podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia się składników, gotować przez 2-3 min.

0 komentarze:

Prześlij komentarz