Sos grzybowy z boczkiem



SKŁADNIKI:
ok 800 g dowolnych grzybów (u mnie podgrzybki)
200 g boczku wędzonego
1 cebula
18 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz
1 łyżka oleju
ok 1/2 szklanki wody



SPOSÓB WYKONANIA:
Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać ugotowane grzyby, podlać wodą i chwilę dusić, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty dolać przegotowanej wody, jeżeli za rzadki można zagęścić mąką. Podawać z zimniakami lub chlebem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyniowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Przepis na ciasto Opium

Ryba w zalewie octowej

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL