Pierogi z borówkami amerykańskimi



SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól

FARSZ:
1 litr borówek amerykańskich
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru



SPOSÓB WYKONANIA:
Podane składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować dość cienko i wykrawać szklanką krążki. Składniki farszu wymieszać. Na każdy krążek ciasta nałożyć borówki i dokładnie zlepić brzegi pierogów. W garnku zagotować wodę i wrzucać na wrzątek pierogi, gotować do momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyniowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Przepis na ciasto Opium

Ryba w zalewie octowej

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL