niedziela, 24 sierpnia 2014



SKŁADNIKI:
1 większa polędwiczka wieprzowa
1 większy por (biała część pora)
20 dkg bobu
sól, pieprz
VEGETA
2-3 łyżki oleju
1/2 szklanki słodkiej śmietany




SPOSÓB WYKONANIA:
Polędwiczkę wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią i oprószyć VEGETĄ i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć polędwiczki z obu stron. Por wypłukać, pokroić w pół plasterki i dodać do mięsa, podlać odrobią wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu, czas od czasu mieszając. Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gdy będzie lekko ostudzony obrać. Do mięsa z porem wlać śmietanę, przemieszać, chwilę jeszcze dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać bób i przemieszać wszystko razem.

1 komentarze:

  1. Jakie ciekawe połączenie smaków! Świetna propozycja, w sam raz na poniedziałkowy obiad - a słyszałaś o sosach i dressingach Develey? Zwłaszcza sos 1000 wysp i tzatziki oraz salsa mexicana - naprawde smacznie komponują się z mięsem, warzywami i pieczywem. Szczerze polecam :]

    OdpowiedzUsuń