wtorek, 22 kwietnia 2014


SKŁADNIKI:
1 filet z kurczaka
1 udko
włoszczyzna
2 ząbki czosnku
2-3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
5-5 ziaren pieprzu
sól
żelatyna
1 jajko ugotowane na twardo do dekoracji
kukurydza do dekoracji
groszek do dekoracji
natka pietruszki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filet i udko wypłukać, włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać włoszczyznę oczyszczoną i wypłukaną oraz listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać czosnek. Gdy mięso i warzywa są ugotowane wyjąć z wywaru, a wywar przecedzić przez sitko. W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę, odpowiednią ilość żelatyny do ilości wywaru, według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Z kurczaka zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Na dnie małych miseczek ułożyć po plasterku jajka i marchewki oraz natkę pietruszki na to nałożyć groszek, następnie grubą warstwę mięsa, na samej górze kukurydzę. Całość zalać ostudzonym wywarem. Galaretki wstawić do lodówki, do zastygnięcia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz