środa, 2 kwietnia 2014


SKŁADNIKI:
2 opakowania herbatników Petit Beurre
1 litr mleka
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kaszy manny
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
2 opakowania galaretki wiśniowej
450 g mrożonych wiśni bez pestek



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotować mleko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gorącego mleka powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszać i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Masę grysikową podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i wymieszać. Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać w niej herbatniki. Na herbatniki wlać masę ciemną, a na nią masę białą. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Dwie galaretki rozpuścić w 800 mil wrzącej wody. Część odmrożonych wiśni lekko rozgnieść i wraz z pozostałymi całymi wiśniami włożyć do gęstniejącej galaretki, wymieszać i wlać na masę grysikową. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz