Makowiec w cieście francuskim



SKŁADNIKI NA CIASTO:
 30 dkg mąki
30 dkg masła lub margaryny
 3 żółtka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do mąki dodać masło, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blachy. Jedną część ciasta włożyć do blachy.





MASA MAKOWA:
 40 dkg maku
 30 dkg cukru pudru
 4 żółtka
 7 białek
 bakalie
 olejek rumowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i chwilę gotować. Mak przecedzić przez gęste sitko, wystudzić i zmielić 2 razy w maszynce do mięsa przez sitko z małymi dziurkami. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodawać małymi porcjami mak i ucierać, na koniec dodać bakalie, olejek rumowy (lub kieliszek rumu ) oraz ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę makową wlać na ciasto w blasze i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 200*C ok 30 min. Na końcu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyniowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Przepis na ciasto Opium

Ryba w zalewie octowej

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL