niedziela, 3 listopada 2013



SKŁADNIKI:
 2 szklanki miąższu dyni
 2 szklanki mąki
 0,75 szklanki cukru
 3 jajka
 5 łyżeczek cynamonu
 16 g cukru wanilinowego
 0,5 szklanki oleju
 łyżeczka sody oczyszczonej
 łyżeczka proszku do pieczenia
 garść orzechów włoskich





SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka ubić wraz z cukrem. Do masy dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość zmiksować, a następnie dodać posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Wszystkie składniki razem wymieszać.

Ciasto z dyni przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Ciasto pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz