Szynka w sosie pieczarkowym



SKŁADNIKI:
 80 dkg szynki
 30 dkg pieczarek
 1 cebula
 250 ml bulionu warzywnego
 1/2 łyżki majeranku
 2 listki laurowe
 4-5 ziarenek ziela angielskiego
 sól, pieprz
 1 łyżka masła
 3 łyżki oleju
 150 ml śmietany słodkiej





SPOSÓB WYKONANIA:
Mięso wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na plastry i oprószyć solą, pieprzem. Smażyć na rumiano z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Mięso przełożyć z patelni na talerz. Do pozostałego tłuszczu po smażeniu mięsa dodać masło i posiekaną cebulę i smażyć. Kiedy się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki i smażyć całość ok 5 min, czas od czasu mieszając. Po tym czasie dodać podsmażone mięso,podlać bulionem, dodać majeranek, listki laurowe i ziele angielskie, całość wymieszać i dusić ok 30 min. Po tym czasie sos zagęścić mąką, wlać śmietanę, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyniowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Przepis na ciasto Opium

Ryba w zalewie octowej

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL