sobota, 12 października 2013



SKŁADNIKI:
 2 ćwiartki kurczaka
 1 czerwona papryka
 3 ząbki czosnku
 200 g ananasa
 1 łyżka miodu
 250 ml bulionu warzywnego
 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
 sól, pieprz
 2 łyżki oleju





SPOSÓB WYKONANIA:
Czosnek drobno posiekać, paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Mięso wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem, a następnie na rozgrzanym oleju obsmażyć z wszystkich stron na złoty kolor. Do mięsa dodać paprykę i czosnek, smażyć ok 5 min mieszając. Następnie przyprawić całość papryką słodką i ostrą w proszku, wlać bulion i dusić ok 15-20 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać ananasa wymieszanego z miodem, całość wymieszać , w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze ok 10 min. Sos zagęścić mąką. Podawać z ryżem i sałatką ze świeżych warzyw.

1 komentarze: