poniedziałek, 26 sierpnia 2013



SKŁADNIKI:
 40 dkg mąki
 5 dkg drożdży
 1 jajko
 3-4 łyżki cukru
 szczypta soli
 1/4 kostki margaryny
 1 szklanka mleka
 1 cukier waniliowy
 ok 80 dkg śliwek węgierek
 2 łyżki cukru pudru





ROZCZYN:

Do miski włożyć drożdże, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min.

Resztę mleka podgrzać razem z margaryną. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, 2-3 łyżki cukru kryształu, 1 jajko, wyrośnięty rozczyn oraz mleko z rozpuszczoną margaryną. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć śliwki i posypać cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz