SKŁADNIKI:
40 dkg mąki
5 dkg drożdży
1 jajko
3-4 łyżki cukru
szczypta soli
1/4 kostki margaryny
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
ROZCZYN:
Do miski włożyć drożdże, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min.Resztę mleka podgrzać razem z margaryną. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, 2-3 łyżki cukru kryształu, 1 jajko, wyrośnięty rozczyn oraz mleko z rozpuszczoną margaryną. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać kruszonką.
KRUSZONKA:
5 dkg margaryny
3 łyżki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki
Z tych składników zrobić ciasto na kruszonkę.
Drożdżówkę piec w temperaturze 170 stopni C ok 30 min
LUKIER:
1/2 szklanki cukru pudru
woda
Do cukru wlać wrzącej wody tyle, aby po wymieszaniu powstał ciągnący się gęsty lukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz