czwartek, 22 sierpnia 2013


SKŁADNIKI:
 40 dkg mąki
 5 dkg drożdży
 1 jajko
 3-4 łyżki cukru
 szczypta soli
 1/4 kostki margaryny
 1 szklanka mleka
 1 cukier waniliowy






ROZCZYN:
Do miski włożyć drożdże, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min.

Resztę mleka podgrzać razem z margaryną. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, 2-3 łyżki cukru kryształu, 1 jajko, wyrośnięty rozczyn oraz mleko z rozpuszczoną margaryną. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać kruszonką.

KRUSZONKA:
 5 dkg margaryny
 3 łyżki cukru kryształu
 1/2 szklanki mąki

Z tych składników zrobić ciasto na kruszonkę.

Drożdżówkę piec w temperaturze 170 stopni C ok 30 min

LUKIER:
 1/2 szklanki cukru pudru
 woda

Do cukru wlać wrzącej wody tyle, aby po wymieszaniu powstał ciągnący się gęsty lukier.

0 komentarze:

Prześlij komentarz