Kostka Alpejska - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 13 czerwca 2013

Kostka Alpejska



I. SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
3 jajka
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru kryształu
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


SPOSÓB WYKONANIA:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku i wciąż ubijać. Następnie wsypać przesiane obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką, następnie ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni C ok. 20 min.

II. SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWO – BEZOWY:
200 g masła
1 puszka masy kajmakowej
25 dkg bez

SPOSÓB WYKONANIA:
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy kajmakowej i ucierać. Na końcu dodać pokruszone bezy i delikatnie wymieszać łyżką.

III. SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
400 ml śmietany kremówki 36 %
500 g serka mascarpone
1 czekolada mleczna

SPOSÓB WYKONANIA:
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w misce, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Dodać pokrojoną ma małe kawałki czekoladę i delikatnie wymieszać.

IV) 1 czekolada deserowa

Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, następnie krem śmietanowy a górę posypać startą czekoladą deserową.

1 komentarz:

  1. ciasto doskonałe , nieskomplikowane a przy tym bardzo efektowne!bardzo proszę o mozliwośc otrzymywania newslettera. Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń