wtorek, 25 czerwca 2013



SKŁADNIKI:
1 litr maślanki
1 kubek jogurtu typu greckiego
1/2 kg ogórków
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorkiem
1 pęczek rzodkiewek
2 średniej wielkości buraczki – ugotowane
sól, pieprz
4 jajka


SPOSÓB WYKONANIA:
Do wazy wlać maślankę i jogurt – wymieszać. Wszystkie warzywa wypłukać, ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do wazy. Koperek, natkę pietruszki, cebulkę z dymką posiekać i włożyć do wazy. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić na małe kawałki i włożyć do wazy. Wszystko razem wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Buraczki obrać, zetrzeć na tarce i włożyć do chłodnika, delikatnie zamieszać. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Pełnia smaku chłodnika jest po schłodzeniu ok 2 godz. w lodówce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz