Zupa ogórkowa - ŁOWCA SMAKU

niedziela, 7 kwietnia 2013

Zupa ogórkowa



SKŁADNIKI:
1 ćwiartka kurczaka
1 większa marchewka
1 średniej wielkości pietruszka
kawałek selera
30- 40 dkg ziemniaków
3-4 średniej wielkości ogórki kiszone
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 kostka rosołowa
sól
słodka śmietana



SPOSÓB WYKONANIA:
Kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Powstałe szumowiny usunąć łyżką cedzakową. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do garnka z gotującym się kurczakiem, dodać listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i gotować do miękkości warzyw. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do zupy i jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą. Zupę zabielić słodką śmietaną, posypać natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz